Защо повечето хора нямат застраховка живот ?

Макар, както писахме преди разпространението на застраховки живот у нас да е ниско, то през последната година, то отбелязва растеж при някои компании като ДЗИ „Живот” например. Само за информация ще споменем, че една компания няма да право да сключва застраховки живот и други видове застраховки, като това е регламентирано със закон от 1996 година.

Все повече хора усещат несигурността, която често живота ни поднася и именно последните няколко бурни години на политически сътресения у нас провокираха растежа на сектора за животозастраховане. Всъщност днес ще обърнем внимание на няколко фактора, които за жалост не са добре познати сред хората, като те често избягват подобни финансово-инвестиционни инструменти.

Ето и краткия списък, който подготвихме за тази цел:

  • На първо място си струва да отбележим масовата липса на информация за представените у нас различни видове застраховки живот, която лишава хората от тези перспективни възможности. Самия факт, че хората търсят в Google неща като „застраховка живот цени” ни дава ясна представа за влиянието на този ни аргумент.
  • Непознаването на това, колко гъвкава може да бъде една застраховка живот също влияе на масовото мнение. Този аргумент, може би влиза към първия, но решихме все пак да го обособим в отделна точка. Днес застрахователните компании предлагат изключително удобни решения, които имат за цел да дадат максимално удобни опции за всеки гражданин или фирма да сключат подходяща за тях застраховка живот.
  • Кризата. Да и на нас ни омръзна да слушаме и следим последствията от нея, но тя си остава факт. Все пак хората си мислят, че нямат възможност да отделят от своите доходи, за да осигурят образованието на децата си или своето бъдеще. Именно тук се проявяват гъвкавостта и благоразумието на някои компании, които имат решения буквално на цената, която плащате за кабелна телевизия или интернет всеки месец.
  • Липса на постоянни доходи. Много хора днес работят на свободна практика и има месеци, в които разполагат с предостатъчно средства и други, в които работата и ангажираността им намалява. Тук си струва да споменем, че съществуват видове застраховки живот, които позволяват изплащането на застрахователните вноски чрез годишна, тримесечна или ежемесечна такса, което ви дава шанса да покриете плащането, когато разполагате с нужните средства.
  • Живот ден за ден. Много хора отказват да погледнат в бъдещето и да си дадат сметка, че няма да са винаги на 25 години. Напълно в реда на нещата е, че ние хората остаряваме, а колкото по-мъдри сме днес, толкова по-щастливи ще бъдем утре.