Съществуват няколко типа хора, които несъмнено вярват, че животът, който живеят е прекрасен, и те не изпитват потребност от застраховка живот. Това са онзи тип личности, които безрезервно разчитат на това, съдбата да бъде благосклонна към тях и да не им сервира лоши ситуации и беди, които да почернят, образно казано, дните им. За да бъдем по-конкретни, то ние успешно съумяхме да прегрупираме всички онези хора, които смятат, че нямат нужда от застраховки живот, в няколко отделни категории.

Хора, занимаващи се със свой собствен бизнес

Хората, разполагащи с достатъчно средства, са онези, които могат да нарекат себе си „успели граждани“. Те държат в ръцете си възможността да осигурят висок стандарт на живот на своите семейства и едва ли някога им се е налагало да се замислят за застрахователна компания. Разбира се, без да пожелаваме фатален край на някой от бизнесмените, и все пак ако се случи такъв, съществува огромна опасност семейството му да не може да се справи със започнатия бизнес и нещата да не отидат в правилната посока.

Ако все пак, въпросният бизнесмен се е погрижил приживе за своята застраховка живот, то неговите наследници дори и да не запазят бизнеса, могат да запазят интензивността на паричните постъпления в семейството си.

Хора, които получават извънредно ниски доходи в семействата си

Този тип хора едва съумяват да свържат двата края и да си осигурят такъв стандарт на живот, който да им позволява да съществуват. Тъжно е, нали? Но това е самият факт. В страната ни, за огромно съжаление, пребивават хора от най-ниските прослойки на обществото и техния контраст – най-богатите люде.

За бедните граждани застраховките живот са излишен разход, който не могат да си позволят. Много от тези хора, неразполагащи с достатъчно средства, обаче не се замислят, че ако се случи нещо фатално с живота на работещия, то останалата част от семейството остават без каквито и да било средства. Ето защо е изключително важно да се замислите задълбочено върху същността на този тип застраховане.

Сложно е да убедиш човек, който държи в портфейла си банкнота на стойност от 5 лева, предвидена за покупката на кутия цигари, да даде 2 лева от тях за застраховка живот, вместо да заплати смъртоносната кутия цигари. Този тип хора са склонни да си намерят стотици оправдания, но не и да действат прагматично и разумно, така както би било добре за семействата им за в бъдеще.